10 грудня пройшов Круглий стіл «Legal Tech (юридичні технології) в інтелектуальній власності: стан та проблеми». Захід було присвячено Всеукраїнському тижню права в Україні.

Для участі у «Legal Tech (юридичні технології) в інтелектуальній власності: стан та проблеми» було надано 17 доповідей від науковців, студентів, патентних повірених, адвокатів та викладачів університетів.

Круглий стіл відкрила заступниця директора з наукової роботи НДІ інтелектуальної власності НАПрН України доктор юридичних наук, професор, член кореспондент НАПрН України Наталія Михайловна Мироненко, яка окреслила головні проблеми цього напряму та побажала учасникам плідної роботи.

У дискусії під час круглого столу взяли участь провідні фахівці у цій сфері:

Андрощук Геннадій Олександрович - головний науковий співробітник НДІ інтелектуальної власності НАПрН України, канд. екон. наук, доцент.

Кваша Тетяна Костянтинівна, завідуюча відділом Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації

Коноваленко Володимир Володимирович - директор ГО «Товариство популяризації знань про інтелектуальну власність»

Владимирова Наталя Володимирівна -  патентний повірений України

Кислий Тарас Федорович, партнер практики інтелектуальної власності та ТМТ АО «Арцінгер», адвокат, арбітр з розгляду доменних спорів за процедурою UDRP та доменних спорів в ccTLD .UA за процедурою UA-DRP Міжнародного центру з арбітражу та медіації ВОІВ (Женева, Швейцарія).

Васильєв Олексій Всеволодович - патентний повірений України, канд. тех. наук

Сердюк Олексій Володимирович,  патентний повірений України,  (м. Дніпро)

Лавренчук Тетяна Миколаївна, адвокат Адвокатського Об'єднання "ІНПРАКСІ»

Петренко Віталій Олександрович, доктор технічних наук, професор Національна металургійна академія України, м.  Дніпро

В ході обговорення учасники звернули увагу на те, що юридичні інновації в Україні практично без підтримки і участі державних органів стрімко набирають популярності. Водночас, розвиток інформаційних технологій не тільки дає змогу розширити комунікаційні можливості, а й створює нові загрози. На відміну від розвинених країн Європи та США, захист прав інтелектуальної власності на ІТ-продукти в нашій державі врегульовано недостатньо, а судовий спосіб вирішення конфліктів не завжди ефективний. Тому, незважаючи на прогресивність юридичного ринку України, питання захисту прав інтелектуальної власності у сфері Legal Tech залишається невирішеним. 
 
Ще одним викликом, на якому наголосили спікери круглого столу, є захист інформації. З розвитком технологій багато юридичних фірм переносять дані в хмарні сховища, а деякі починають надавати послуги онлайн.  Це призводить до появи нового типу  програмного забезпечення, вирішальні правові завдання якого відносяться до категорії SaaS - software as a service - програмне забезпечення як послуга. Це робить правову галузь вразливою для хакерів, а девелоперів зі сфер LegalTech і комп'ютерної безпеки спонукає працювати над вирішенням цих проблем.

Учасники круглого столу окреслили кроки, що необхідно вживати для розвитку LegalTech в Україні. Зокрема, необхідно збільшити кількість відкритих баз даних і можливостей роботи з ними, а також відкритих API, здійснити зміни законодавства в бік цифровізації держави, зменшення чисельності чиновницького апарату, навчання і перекваліфікації фахівців в сторону цифровізації. Перспективним напрямком розвитку Legal Tech є також створення роботів-консультантів. 

 

 

Останні новини

Анонс подій

Анонс конференцій

 

 

    

 

Зв'яжіться з нами

Для отримання послуг з аудиту та експерної оцінки, консультацій з питань інтелектуальної власності.

Контакти

Київ, 03150 вул. Казимира Малевича, 11

Тел.: +38 (044) 200 08 76
Email: ndiivu@gmail.com